آهنربای تردمیل ( کلید ایمنی تردمیل )
آهنربای تردمیل در واقع محافظ ما میباشد به صورت که یک طرف آن دارای گیره و طرف دیگر آن یک آهنربا وجود دارد که آهنربا را به جای خود روی کنسول متصل میکنیم یک سنسور مگنتی زیر آهنربای تردمیل است که با اتصال آن تردمیل آماده حرکت میشود و شما مجاز هستید دکمه استارت را فشار دهید.
طرف دیگر که گیره دارد را به لباس خود وصل میکنید اگر به هر دلیلی تعادل خود را در حین راه رفتن و یا دویدن بر روی تردمیل از دست دادید آهنربای تردمیل از جای خود کنده شده و تردمیل بلا فاصله از حرکت می ایستد.اگر این طناب گم شود شما میتوانید با گذاشتن یک آهنربا، تردمیل را استفاده کنید اما اصلا اصولی نمیباشد و توصیه میشود که آهنربای تردمیل را تهیه فرمایید.
این قسمت در واقع قسمت ولتاژ رسان و یا همان اینورتر است . موتور تردمیل و موتور شیب تردمیل برق خود را از این قطعه تغذیه میکنند .خرابی این قطعه بسیار شایع است اگر این قطعه خراب شود فرمان از بالا به پایین میرسد اما موتور حرکت نمیکند . استفاده نادرست از تردمیل و یا وزن بیش از اندازه باعث خرابی این قطعه میشود.
در بخش جلویی تردمیل و زیر پوشش جلویی موتور وجود دارد که مهمترین بخش تردمیل نیز می باشد و در هنگاه خرید به قدرت و کیفیت آن بسیار باید توجه کنید، این موتور محرک اصلی تردمیل است و قدرت آن بر اساس اسب بخار تعیین می گردد .
موتور تردمیل های خانگی معمولا از نوع DC میباشد که در تردمیل ها به کار میروند موتورها این نوع موتورها دارای جاروبک هستند که ممکن است بعد از چند سال استفاده ذغال آنها تمام شود اگر این ذغال ها تمام شوند موتور از کار باز می ایستد.
این نوع موتورها نسبت به وزن بالا ضعیف بوده و دچار سوختگی سیم پیچ میشوند. موتور از نوع AC معمولا در تردمیل های باشگاهی با وزن بالا حدود 250 کیلو استفاده میشود، معمولا این تردمیل ها مصارف باشگاهی دارند و قیمت این نوع تردمیل ها از تردمیل های خانگی بالا تر است برای راه اندازی این نوع موتورها از سروو درایو استفاده میشود که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
سروو درایو
این دستگاه ها برای راه اندازی موتورها سه فاز AC میباشد و ست کردن آن با برد بالا حتما نیاز به تخصص در مورد این دستگاه ها میباشد این درایو عمل چرخش موتور را از بالا گرفته و به موتور انتقال میدهد و باید با موتور ست شود . در صورت خرابی موتور از حرکت می ایستد
موتور شیب تردمیل (جک شیب)
موتور شیب نیز در بخش جلویی تردمیل و در کنار موتور اصلی وجود دارد که با حرکت دادن چرخ دنده حلزونی شیب تردمیل را تنظیم می کند. لازم به ذکر است برخی از تردمیل ها موتور شیب ندارند و نتظیم شیب در آنها به صورت دستی انجام می شود .
جک شیب تردمیل ها برای بالا بردن سطح تردمیل استفاده میشود موتور این جک ها معمولا از موتور ac میباشند و یک پیچ به زیر انها متصل است که وقتی میچرخد سطح را شیب دار میکند در صورت خرابی معمولا با ارور های E6 و یاE7 مواجه میشویم بهتر است قبل از بروز مشکل سرویس تردمیل را انجام دهیم و بهتر است با استفاده از گریس آنرا روان کنیم تا فشار به موتور وارد نشود.
تسمه موتور برای انتقال نیرو از موتور به قلتک ها میباشد این تسمه به مرور زمان ممکن است پوسیده ویا پاره شود که باید آرا تعویض کرد. اگر لاستیکهای این تسمه به شیار جا بماند تردمیل در حال حرکت صدای کوبیدن میدهد و باید لاستیک های مانده را خارج کرد . این تسمه باید به هنگام ریگلاژ سفت و یا شل نباشد . و به هیچ عنوان نباید روغن کاری شود چون ممکن است بکس و باد کند
تسمه تردمیل یکی از مهمترین قسمتهای تردمیل، می باشد.جنس تسمه خیلی مهم است که تردمیل عملکرد مطلوبی داشته باشد. تسمه تردمیل به مرور زمان خاصیت خودرا از دست میدهد و به سختی میتوان آن را استفاده کرد . در این صورت معمولا تسمه تردمیل ریگلاژ خود را از دست داده و سر جای خود قرار نمیگیرد . در این صورت باید تسمه تردمیل عوض شود. اگر عرض و طول آن زیاد باشد، کاربر به راحتی می تواند با آن کار کند.
همچنین اگر تسمه از چند لایه ایجاد شده باشد کیفیت و طول عمر آن افزایش می یابد. برای اینکه در زمان پیاده روی روی تردمیل به زانوها فشار وارد نشود، ضربه گیر را قرار می دهند.
با قرار دادن ضربه گیر روی تردمیل دویدن روی آن به راحتی صورت می گیرد.