بلاگ

ایرانیها می خرند، شیر 252 میلیارد تومان! سیگار 115 میلیارد تومان!

ایرانیها می خرند، شیر 252 میلیارد تومان! سیگار 115 میلیارد تومان!

اگر از سیگاریها بپرسید که با همه ضررهایی که این عادت بد دارد، چرا به آن ادامه می دهند، بیشترشان قبول دارند که کشیدن سیگار لذتی ندارد فقط یک عادت است که دیگر از دست آن خسته شده اند. در اینجا نمی خواهیم از روشهای ترک سیگار بگوییم؛ فقط نتیجه چند بررسی آماری را در اختیارتان می گذاریم:

بر اساس گزارش بانک مرکزی، ایرانیها سالانه ٦٤ میلیارد نخ سیگار مصرف می کنند که این میزان معادل ٢,٥ تريلیون تومان و برای هر خانواده به طور متوسط ١١٥ هزار تومان است. مقایسه این رقم با سایر هزینه های خانوار نشان می دهد که ایرانیها برای خرید حبوبات و اقامت در هتل و مسافرخانه ها پول کمتری نسبت به سیگار می پردازند.

همچنین مردم کشور نزدیک به ١.٥ برابر پولی که برای تعمیر خانه و تاسیسات آن هزینه می کنند، سیگار می خرند و دود می کنند.
گزارشهای بانک مرکزی نشان می دهد که از سال ٨٥ تاکنون هزینه دخانیات در سبد خانوار ایرانی ٣.٧ برابر شده است؛ یکی از علتهای مهم این موضوع افزایش قابل توجه تورم در طول این مدت است که باعث شده هزینه مصرف دخانیات در سبد هزینه های خانوار ایرانی حدود ٤ برابر شود. با وجود اين آخرین گزارشهای بانک مرکزی نشان می دهد كه سهم دخانیات در سبد خانوار ایرانی اندکی کاهش داشته و از ١١٧ هزار تومان د ر سال ٩٢ به ١١٥ هزار تومان در سال ٩٣ رسیده است.

که البته این مساله به تنهایی نمی تواند نشان دهنده کاهش مصرف دخانیات در بین ایرانیها باشد و به نظر می رسد به کاهش نرخ تورم مربوط است.

دخانیات دومین عامل اصلی مر گ و میر در ایران و جهان است. به طوری که در جهان هر ٥ ثانیه یک نفر، هر روز بيش از ١٥ هزار نفر و سالانه حدود ٦ ميليون نفربر اثر مصرف دخانيات جان خود را از دست می دهند. کارشناسان می گویند که اگرمصرف دخانیات با همین روند ادامه پیدا کند، بیش از ١٠میلیون مرگ تا ٢٠٢٠ بر اثر استفاده از اين ماده رخ خواهد داد. آماری تکان دهنده که سازمان ملل را به واکنش واداشت و خواستار افزایش مالیات بر سیگار شد. حالا کشورهایی همچون بریتانیا، استرالیا، برزیل و چین با اجرای قوانین کنترل کننده و سخت در برابر مصرف تنباکو توانسته اند مصرف دخانیات را در کشورهای خود به شدت کاهش دهند.

3 برابر هزینه دخانیات صرف درمان می شود!

تصویب قانون افزایش مالیات بر سیگار در فروردین 1395 واکنشی به این مطالبه جهانی است. آن طور که وزیر بهداشت پیش از این مطرح کرده بود،سالانه ۶۰ هزار نفر بر اثر مصرف دخانیات می میرند که از طریق وضع مالیات بر سیگار می توان جلوی بخشی از این مرگ و میرها را گرفت. به گفته او،بيش از ٣ برابر هزينه مصرف سیگار در کشور صرف درمان بيماری های مرتبط با دخانيات می شود.

رابطه مستقیم فقر و مصرف دخانیات!

بررسی ها نشان می دهند رابطه مستقیمی بین فقر با افزایش مصرف سیگار وجود دارد. برای مثال در شهری مانند نیویورک یک فرد که روزانه یک پاکت سیگار می کشد و درآمدی در سطح خط فقر دارد، نزدیک به ٢٠ درصد از درآمد خانواده خود را صرف کشیدن سیگار می کند.

همچنین براساس برآورد سازمان بهداشت جهانی نزدیک به ١٠ درصد از درآمد خانواده های کم درآمد صرف هزینه های فرآورده های دخانی می شود در حالی که پول کم تری در اختیار تغذیه، آموزش، مسکن و پوشاک قرار می گیرد.

١١٥ هزار تومان هزینه دخانیات ایرانی ها!

گزارش بانک مرکزی نشان می دهد که خانوارهای ایرانی در سال ٩٣ به طور متوسط ١١٥ هزار تومان دخانیات دود کرده اند؛ این در حالی است که این رقم در سال ٨٥ حدود ٣١ هزار تومان بود. به عبارتی اگر هزینه خدمات درمانی را نیز به رقم مصرف دخانیات در کشور اضافه کنیم، می توان ادعا کرد که دخانیات به ازای هر خانواده سالانه ٤٥٠هزار تومان به اقتصاد ملی ضرر می زند.

ورزش برای یک تغییر بزرگ!

میزان مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات بین مردان و زنان ایرانی به ترتیب 6/12 و 4/ 2 درصد است. آلودگی هوای کلان شهرها نیز مزیدی بر این علت است که وقتی با دود ناشی از سیگار همراه باشد خطرات جبران ناپذیری به جسم و روح وارد می کند. برای کاهش این آمار تاسف آور علاوه بر آموزش ضرر و خطرهای مصرف دخانیات که باید از سال های آغازین دبستان شروع شود، ترویج ورزش که یکی از ضروری ترین و ارزان ترین راه های برطرف کننده استرس و میل به سیگار است هم باید در دستور کار فوری نهادهای اجتماعی و خانواده ها قرار گیرد.در روزهای آلودگی نیز بهتر است ورزش های بیرون از خانه محدود و ورزش در منزل و یا محیطی که هوا سلامت بالاتری دارد انجام شود.