بیماری ایدز در دهههای اخیر شیوع بالایی در جوامع مختلف داشته است و راههای درمانی زیادی برای آن پیدا شده است تا سن مرگومیر ناشی از این بیماری تا حدی بیشتر شود و درد و رنج بیماران در طول دوره بیماری کاهش یابد. اگرچه هنوز راه درمانی قطعی برای آن پیدا نشده است.
متاسفانه در جامعه ما، نگرش افراد نسبت به کسی که دچار بیماری ایدز شده است، مثبت نیست و به همین دلیل اکثر مبتلایان به این بیماری، از گفتن بیماری خود به دیگران و یا حتی پزشک خودداری میکنند.
به همین علت ذکر این نکته را لازم میدانیم که زن بارداری که مبتلا به ایدز میباشد، باید حتما این بیماری را با پزشک زنان خود در میان بگذارد، زیرا در صورت مخفی ماندن این مشکل، سلامت جنین خود را به خطر میاندازد.
با توجه به پیشرفتهای قابل توجهی که در درمان بیماری ایدز در سالهای اخیر صورت گرفته است زنان باردار مبتلا به ایدز، اگر درمان مناسب را در اسرع وقت دریافت کنند، میتوانند تا حدی امیدوار باشند که این بیماری به نوزادشان انتقال پیدا نمیکند.
اگر مادری قبل از بارداری درمان را شروع کرده باشد، در دوران بارداری با نظر متخصص زنان میتواند راههای درمانی را ادامه دهد، زیرا قطع این روشهای درمانی ممکن است ابتلای جنین به ویروس HIV را افزایش دهد.
خوشبختانه امروزه تشخیص بیماری ایدز در مادران باردار در سه ماهه اول بارداری صورت میگیرد تا در صورت عدم آگاهی مادران، درمان های مربوطه و مراقبتهای خاص را برای آنها انجام دهند.
اهمیت درمان ایدز در دوران بارداری
یک مادر مبتلا به ایدز میتواند ویروسHIV را به سه طریق به جنین خود انتقال دهد:
1- از طریق جفت، وقتی که هنوز جنین در داخل رحم قرار دارد .
2- از طریق خون و مایعات بدن مادر آلوده، هنگامی که جنین از رحم مادر خارج میشود و زایمان اتفاق میافتد.
3- از طریق شیر مادر آلوده در دوران شیردهی
طبق تحقیقات مشخص شده مادران بیماری که تحت درمان به موقع قرار گرفتهاند، کمتر از یک درصد احتمال دارد که این بیماری را به نوزاد خود انتقال دهند، این در حالی است که اگر راهکارهای درمانی برای آنها انجام نگیرد، 125 درصد احتمال میرود که این بیماری را به نوزاد خود انتقال دهند.
برای رفع مشکل عدم آگاهی زنان باردار از این بیماری، انجام آزمایش تشخیص ویروس HIV در سه ماهه اول بارداری انجام میگیرد که اگر این آزمایش وجود ویروس HIV را در مادر مثبت تشخیص دهد، اقدامات درمانی پس از سه ماهه اول بارداری شروع میشود.
زنان مبتلا به ایدز بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند. بنابراین باید به طور مرتب آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند تا هر نوع مشکلی زود تشخیص داده شود .
افرادی که به ویروس HIV آلوده شده اند، یعنی مبتلا به بیماری ایدز هستند، بسیار مهم است که سلامت خود را حفظ کنند و سیستم ایمنی بدنشان را تقویت نمایند.
ویروس HIV، گلبول های سفید خون (لنفوسیت تی) را از بین می برد و باعث ضعیف شدن وکاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود و در نهایت منجر به بروز سندرم نقص ایمنی بدن یا ایدز (AIDS) می گردد.
با کسب اطلاعات صحیح راجع به بیماری ایدز، از طریق مطالعه کتاب و مجله و سایت های معتبر پزشکی، می توانید شرایط این بیماری را بهتر کنترل کنید.
توصیه هایی برای بیماران مبتلا به ایدز وجود دارد:
1- کاهش استرس
کاهش استرس یکی از راه های بهبود وضعیت بیماران مبتلا به ایدز می باشد.
تحقیقات نشان داده است بین استرس و کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن ارتباط برقرار است.
استرس می تواند باعث کاهش اشتها و اختلالات خواب گردد و تاثیرات منفی بر زندگی فرد بگذارد.
برخی راه های کنترل استرس شامل: ورزش کردن و مشاوره می باشد.
بهتر است قبل از شروع برنامه ورزشی با پزشک خود صحبت کنید.
2-طب سوزنی
بسیاری از بیماران مبتلا به ایدز برای کاهش علائم و عوارض بیماری مثل خستگی و معده درد، از طب سوزنی استفاده می کنند.
طب سوزنی برای تقویت سیستم ایمنی مفید می باشد.
یکی از فواید دیگر طب سوزنی عبارتست از کاهش استرس. تحقیقی در دانشگاه بوستون نشان داد بیماران مبتلا به ایدزی که از طب سوزنی استفاده کرده بودند، آرام تر از قبل شده بودند.
3-رژیم غذایی متعادل
یک برنامه غذایی صحیح می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت نماید، از بیماری ها جلوگیری کند و موجب کندی پیشرفت بیماری ایدز شود.
یک رژیم غذایی سالم می تواند بسیاری از داروهای ایدز را فرآیند کند و باعث کاهش علائم این بیماری مثل اسهال، تهوع و خستگی گردد.
4-اجتناب از الکل و مواد مخدر
الکل و مواد مخدر باعث تضعیف سیستم ایمنی می گردند. همچنین با داروهای ایدز تداخل می کنند.
مصرف مواد مخدر و الکل باعث می شود فرد تغذیه مناسبی نداشته باشد و مصرف داروهای خود را فراموش کند.
شما می توانید انرژی خود را صرف کارهای مثبت کنید، مانند ملاقات با دوستان و یا کار بر روی سرگرمی های خود.
5-بهداشت دهان
بیش از یک سوم افراد مبتلا به ایدز، دچار مشکلات دهان و دندان هستند.
تضعیف سیستم ایمنی و داروهای ایدز موجب تبخال و زخم دهان، برفک دهان و زخم لب می شوند.
همچنین ایدزی ها به بیماری های لثه مبتلا می شوند که به سرعت وخیم می شود و دیگر مشکلات را بوجود می آورد مانند بیماری های قلبی.
بیماران مبتلا به ایدز باید به طور مرتب مسواک بزنند و از نخ دندان استفاده کنند و هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنند.
6-مراجعه منظم به متخصص زنان
زنان مبتلا به ایدز بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند. بنابراین باید به طور مرتب آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند تا هر نوع مشکلی زود تشخیص داده شود.
زنان مبتلا به ایدز باید یک آزمایش پاپ اسمیر را زمانی که ایدز آنها تشخیص داده شد، انجام دهند و آزمایش های پاپ اسمیر دیگر را هر سال بعد از تشخیص انجام دهند.
همچنین زنان مبتلا به ایدز، در معرض خطر ابتلا به عفونت های مخمری تناسلی و التهاب لگن هستند.
7- به پوست خود دقت کنید.
غالبا مشکلات پوستی جزو اولین نشانه های ابتلا به ایدز می باشد.
ایدزی ها اغلب دچار عفونت های پوستی مزمن می شوند.
مشکلات پوستی این افراد عبارتست از: پسوریازیس، کهیر، زونا و زخم زرد.
یک نوع نادر سرطان پوست به نام سارکوم کاپوزی نیز می تواند در افراد مبتلا به ایدز دیده شود.
8-با احتیاط به مسافرت بروید.
از آنجایی که بیماران مبتلا به ایدز دارای سیستم ایمنی ضعیفی می باشند، باید در طی مسافرت بسیار مراقب غذا و آب آشامیدنی خود باشند.
بیماری های ناشی از غذا می تواند باعث مشکلات جدی و حتی مرگ در این افراد شود.
بهتر است قبل از مسافرت با پزشک خود صحبت کنید تا بدانید چقدر دارو همراه خود ببرید و همچنین توصیه های بهداشتی را از پزشک بپرسید.
9-داروهای خود را سر وقت مصرف کنید.
مطالعات نشان داده است مصرف سر وقت داروها باعث زیاد شدن لنفوسیت تی (یک نوع گلبول سفید خون) می شود و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
مطالعات دیگر نشان داده است عدم مصرف به موقع داروها باعث می شود فرد مبتلا به ایدز، در بیمارستان بستری شود و یا حتی بمیرد.
پس داروهای خود را طبق دستور پزشک، به اندازه و سر وقت بخورید.
10- درباره بیماری ایدز اطلاعاتی کسب کنید.
با کسب اطلاعات صحیح راجع به بیماری ایدز، از طریق مطالعه کتاب و مجله و سایت های معتبر پزشکی، می توانید شرایط این بیماری را بهتر کنترل کنید.
شما زمانی از یک بیماری می ترسید که اطلاعات کافی در مورد آن بیماری نداشته باشید. پس سعی کنید در تمام زمینه ها اطلاعات خود را بالا ببرید و دعا کنید تا بیماری شما درمان شود.